1. Klasszikus paradicsomleves
Ez az egyszerű recept a hagyományos, édes ízvilágot idézi, amit akár betűtésztával is feldobhatsz.
Hozzávalók:
• 1 liter passzírozott paradicsom (paradicsompüré vagy sűrített paradicsom is jó)
• 5 dl víz vagy alaplé
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
• 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
• 1 evőkanál cukor
• 1 teáskanál szárított bazsalikom
• Só, bors ízlés szerint
• 100 g betűtészta vagy más levesbetét (opcionális)
Elkészítés:
1. Melegítsd fel az olívaolajat egy lábosban, és pirítsd üvegesre a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Add hozzá a passzírozott paradicsomot, keverd el, majd öntsd fel a vízzel vagy alaplével.
3. Ízesítsd cukorral, sóval, borssal és bazsalikommal. Hagyd gyöngyözve főni 15-20 percig.
4. Ha szeretnéd, főzd bele a betűtésztát is a végén (külön is megfőzheted, majd hozzáadhatod).
5. Tálaláskor friss bazsalikomlevéllel díszítheted.
2. Krémes paradicsomleves tejszínnel
Egy lágy és krémes változat, amit pirított kenyérkockákkal még finomabbá tehetsz.
Hozzávalók:
• 1 kg friss paradicsom (vagy 800 g konzerv hámozott paradicsom)
• 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál olívaolaj
• 2 dl tejszín (főzőtejszín)
• 5 dl zöldségleves alaplé
• 1 teáskanál cukor
• Friss bazsalikom vagy petrezselyem
• Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. Ha friss paradicsomot használsz, forrázd le, húzd le a héját, és vágd kisebb darabokra.
2. Az olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Add hozzá a paradicsomot (frisset vagy konzervet), majd öntsd fel az alaplével.
4. Ízesítsd cukorral, sóval és borssal. Főzd közepes lángon 15-20 percig.
5. Turmixold simára, majd keverd bele a tejszínt, és forrald össze.
6. Tálaláskor friss bazsalikommal és pirított kenyérkockákkal kínáld.
3. Fűszeres mediterrán paradicsomleves
Ez a recept gazdagabb ízvilágú, olívabogyóval és parmezánnal megspékelve.
Hozzávalók:
• 800 g konzerv hámozott paradicsom
• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál oregánó
• 1 teáskanál kakukkfű
• 1 evőkanál balzsamecet
• 5 dl zöldségleves alaplé
• 50 g fekete olívabogyó (szeletelve)
• Reszelt parmezán a tetejére
• Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. Melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát.
2. Add hozzá a konzerv paradicsomot, majd öntsd fel az alaplével.
3. Fűszerezd oregánóval, kakukkfűvel, sóval, borssal, és adj hozzá egy evőkanál balzsamecetet.
4. Hagyd főni kb. 15-20 percig, majd turmixold simára.
5. Tálaláskor szórd meg reszelt parmezánnal és olívabogyószeletekkel.
Próbáld ki őket, és találd meg a kedvencedet!
Webáruházunk:
Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
Kamion Shop – kamionshopkft.hu