Paradicsomleves recept

1. Klasszikus paradicsomleves

Ez az egyszerű recept a hagyományos, édes ízvilágot idézi, amit akár betűtésztával is feldobhatsz.

Hozzávalók:

• 1 liter passzírozott paradicsom (paradicsompüré vagy sűrített paradicsom is jó)

• 5 dl víz vagy alaplé

• 2 evőkanál olívaolaj

• 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)

• 2 gerezd fokhagyma (összezúzva)

• 1 evőkanál cukor

• 1 teáskanál szárított bazsalikom

• Só, bors ízlés szerint

• 100 g betűtészta vagy más levesbetét (opcionális)

Elkészítés:

1. Melegítsd fel az olívaolajat egy lábosban, és pirítsd üvegesre a vöröshagymát és a fokhagymát.

2. Add hozzá a passzírozott paradicsomot, keverd el, majd öntsd fel a vízzel vagy alaplével.

3. Ízesítsd cukorral, sóval, borssal és bazsalikommal. Hagyd gyöngyözve főni 15-20 percig.

4. Ha szeretnéd, főzd bele a betűtésztát is a végén (külön is megfőzheted, majd hozzáadhatod).

5. Tálaláskor friss bazsalikomlevéllel díszítheted.

2. Krémes paradicsomleves tejszínnel

Egy lágy és krémes változat, amit pirított kenyérkockákkal még finomabbá tehetsz.

Hozzávalók:

• 1 kg friss paradicsom (vagy 800 g konzerv hámozott paradicsom)

• 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)

• 2 gerezd fokhagyma

• 3 evőkanál olívaolaj

• 2 dl tejszín (főzőtejszín)

• 5 dl zöldségleves alaplé

• 1 teáskanál cukor

• Friss bazsalikom vagy petrezselyem

• Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. Ha friss paradicsomot használsz, forrázd le, húzd le a héját, és vágd kisebb darabokra.

2. Az olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát és a fokhagymát.

3. Add hozzá a paradicsomot (frisset vagy konzervet), majd öntsd fel az alaplével.

4. Ízesítsd cukorral, sóval és borssal. Főzd közepes lángon 15-20 percig.

5. Turmixold simára, majd keverd bele a tejszínt, és forrald össze.

6. Tálaláskor friss bazsalikommal és pirított kenyérkockákkal kínáld.

3. Fűszeres mediterrán paradicsomleves

Ez a recept gazdagabb ízvilágú, olívabogyóval és parmezánnal megspékelve.

Hozzávalók:

• 800 g konzerv hámozott paradicsom

• 3 evőkanál olívaolaj

• 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)

• 2 gerezd fokhagyma

• 1 teáskanál oregánó

• 1 teáskanál kakukkfű

• 1 evőkanál balzsamecet

• 5 dl zöldségleves alaplé

• 50 g fekete olívabogyó (szeletelve)

• Reszelt parmezán a tetejére

• Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. Melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát.

2. Add hozzá a konzerv paradicsomot, majd öntsd fel az alaplével.

3. Fűszerezd oregánóval, kakukkfűvel, sóval, borssal, és adj hozzá egy evőkanál balzsamecetet.

4. Hagyd főni kb. 15-20 percig, majd turmixold simára.

5. Tálaláskor szórd meg reszelt parmezánnal és olívabogyószeletekkel.

Próbáld ki őket, és találd meg a kedvencedet!

Webáruházunk:
Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
Kamion Shop – kamionshopkft.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük