Marhapörkölt recept:

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár vagy marhapofa
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 evőkanál pirospaprika (lehet édes és csípős is vegyesen)
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 teáskanál kömény
  • 1-2 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 dl vörösbor (opcionális)
  • 1,5-2 dl víz vagy alaplé

Elkészítés:

  1. Előkészítés:
  • A marhahúst kockázd fel kb. 3×3 cm-es darabokra.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
  • A zöldpaprikát és a paradicsomot kockázd fel.
  1. Főzés:
  • Egy nagyobb lábosban vagy bográcsban hevítsd fel a zsírt vagy olajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd üvegesre.
  • Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1-2 percig.
  • Húzd le a lángról a lábost, add hozzá a pirospaprikát, és keverd jól el, hogy ne égjen meg.
  • Tedd bele a felkockázott marhahúst, és keverd jól össze, hogy a pirospaprikás hagymás alap mindenhol bevonja a húst.
  • Sózd, borsozd ízlés szerint, majd add hozzá a köményt és a babérlevelet.
  • Tedd hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot, keverd össze.
  • Önts rá a bort (ha használsz), és hagyd, hogy pár perc alatt elpárologjon az alkohol.
  • Add hozzá a vizet vagy alaplét, hogy éppen ellepje a húst.
  1. Párolás:
  • Fedő alatt, alacsony lángon főzd 2-3 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul. Néha keverd meg, és ha szükséges, pótold a folyadékot.

Tálalás:

  • Friss kenyérrel, nokedlivel vagy főtt burgonyával tálald.
  • Savanyúságok, mint a csemegeuborka vagy savanyú káposzta, kiválóan passzolnak hozzá.

Jó étvágyat kívánok!

Webáruházunk:
Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
Kamion Shop – kamionshopkft.hu