Lángos recept:

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 300 ml langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj a tésztába
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Élesztő felfuttatása: Egy kis tálban keverd össze az élesztőt a cukorral és kb. 100 ml langyos vízzel. Hagyd állni 5-10 percig, amíg az élesztő felhabosodik.
  2. Tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős keveréket, a maradék vizet és az 1 evőkanál olajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.
  3. Kelesztés: Tedd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
  4. Formázás: A megkelt tésztát oszd 6-8 egyenlő részre (attól függően, hogy mekkora lángosokat szeretnél). Formázz belőlük golyókat, majd nyújtsd ki őket kézzel vagy nyújtófával, hogy kb. 1 cm vastagságú kerek formát kapj.
  5. Sütés: Melegíts fel bő olajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Amikor az olaj forró (kb. 180°C), süsd a lángosokat aranybarnára mindkét oldalukon, kb. 2-3 perc alatt. Figyelj rá, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kívül megéghetnek, belül pedig nyersek maradhatnak.
  6. Tálalás: A megsült lángosokat papírtörlőre szedd, hogy leitassák a felesleges olajat. Tálald fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal, vagy más kedvenc feltéteddel.

Jó étvágyat kívánok!