Kínai csípős-savanyú leves – egyszerűen, gyorsan, kamionos módra 🍜🔥
Van az a pillanat egy hosszú, fárasztó nap után, amikor jól esne valami igazán különleges… de nincs időd vagy energiád órákig főzőcskézni.
Az ember ilyenkor hajlamos azt hinni, hogy egy olyan ikonikus ételt, mint a kínai csípős-savanyú leves, kizárt otthon (vagy akár a kamion fülkéjében) elkészíteni – pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk!
A jó hír: meglepően egyszerű, gyors, és pont olyan ízű lesz, mintha egy autentikus ázsiai étteremből hoztad volna.
Nem kell hozzá más, csak néhány könnyen beszerezhető alapanyag, egy kis merészség, és már készülhet is a gőzölgő, illatos, savanykás, csípős leves, ami átmelegít és feldob, bármilyen szezonban vagy napszakban.
Ha eddig féltél belevágni – hidd el, ez a recept kellemes meglepetés lesz. 😉
🥕 Hozzávalók (2–3 nagy adaghoz)
- 100 g csirkemell, vékony csíkokra vágva
- 10 g szárított fafül gomba
- 10 g szárított shiitake gomba
- 1,8–2 liter húsleves alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1–2 cm friss gyömbér szeletelve
- 3 szál újhagyma
- 1–2 evőkanál világos szójaszósz (plusz ízlés szerint sötét szójaszósz)
- 45 ml barna rizsecet
- 1/2 teáskanál őrölt fehérbors
- 1/4 teáskanál só
- 40 g kukoricakeményítő, 4 evőkanál hideg vízzel elkeverve
- 1–2 tojás, enyhén felverve
- 1/2 teáskanál szezámolaj
- 100 g tofu, kockázva
- Sárgarépa vékony csíkokra vágva (opcionális, de ajánlott)
🥣 Elkészítés – lépésről lépésre
1. Alaplé ízesítése – az igazi kínai aromák titka
Tedd fel melegedni a húsleves alaplevet, majd add hozzá:
- az újhagymát,
- a fokhagymát,
- és a gyömbért.
Fedd le, és hagyd főni kb. 15 percig, hogy az ízek teljesen átjárják az alaplevet.
Ezután szedd ki a darabokat – a lé lesz a leves lelke.
2. Gombák és zöldségek főzése
Add az alapléhez:
- a fafül gombát
- a shiitake gombát
- és a sárgarépát
Ízesítsd:
- világos szójaszósszal
- fehérborssal
Fedd le, és főzd pár percig, amíg a gombák megpuhulnak.
Tipp: a szárított gombákat akár előre is beáztathatod, hogy gyorsabban puhuljanak.
3. A hús és az extra ízek hozzáadása
Mehet a levesbe:
- a vékonyra vágott csirkemell
- a barna rizsecet
- ha szeretnéd: egy kis sötét szójaszósz (színt ad)
- a szezámolaj
- egy kevés Sambal oelek (ha igazán csípősre szeretnéd)
- a tofu
- és némi frissre vágott újhagyma
Pár perc alatt a csirke megfő, a tofu átveszi a fűszerek ízét, és a leves karaktere beáll a klasszikus csípős-savanyú irányba.
4. Sűrítés – hogy pont olyan legyen, mint az étteremben
A kukoricakeményítőt keverd el 4 evőkanál hideg vízzel, majd lassan csorgasd a levesbe, miközben folyamatosan kevered.
Pár másodperc múlva be is sűrűsödik – pont annyira, amennyire kell.
5. A tojásszálak – az ikonikus „masni” a leves tetején 🍥
A felvert tojást nagyon lassan, vékony sugárban csorgasd a levesbe.
Közben finoman keverd, hogy szép, vékony tojásszálak képződjenek.
Ha nem lesz tökéletesen szálas – semmi gond!
Az íz lesz a lényeg, és az garantáltan mennyei.
😍 Miért tökéletes ez a leves kamionosoknak is?
- Gyorsan elkészíthető, akár egy kisebb főzőlap vagy gázfőző segítségével.
- Tartalmas és laktató, mégis könnyű.
- Melegít és energizál, hosszú úton különösen jól esik.
- Feldobja a monoton napot egy kis egzotikus ízvilággal.
- Az alapanyagok nagy része jól tárolható a kamionban (szárított gomba, szójaszósz, ecet, keményítő).
🔥 Összegzés: egy leves, ami garantáltan meglep!
A kínai csípős-savanyú levesben az a legjobb, hogy:
- egyszerű,
- gyors,
- különleges,
- és totálisan „étteremhangulatú”.
Ha eddig csak rendeltél vagy étteremben ettél, mostantól gond nélkül elkészítheted magad is – akár útközben, akár otthon.
És hidd el: ugyanúgy fogod szeretni!
Jó étvágyat hozzá! 🍜🔥
Ha szeretnél még hasonló, úton is elkészíthető recepteket, csak szólj!


