Csirkepörkölt recept– így készül a tökéletes magyar pörkölt otthon


1. Klasszikus magyar csirkepörkölt

Köret: házi nokedli

🐔 Hozzávalók a pörkölthöz (4 személyre):

  • 1 kg csirkecomb (alsó és felső vegyesen, bőrösen)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír vagy napraforgóolaj
  • 1 púpos evőkanál édes pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 tv paprika
  • Só, őrölt fekete bors

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A csirkecombokat megmossuk, ha kell, megtisztítjuk, és ízület mentén kettévágjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk (ne piruljon meg!).
  3. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával – ez megőrzi a paprika színét és ízét.
  4. Azonnal hozzáadjuk a csirkedarabokat, jól átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a paprika.
  5. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felkarikázott paprikát, zúzott fokhagymát, sót és borsot.
  6. Kevergetve közepes lángon pár percig pirítjuk, majd kb. 1 dl vízzel felöntjük.
  7. Lefedve, kis lángon 45–50 percig főzzük. Ha kell, pótoljuk a vizet – sűrű szaftot kell kapnunk.
  8. A végén fedő nélkül még pár percig rotyogtatjuk, míg a szaft besűrűsödik.

Köret: házi nokedli

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • kb. 1–1,2 dl víz
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a sót, majd lassan adagolva a vizet, sűrű, nyúlós tésztát keverünk.
  2. Forrásban lévő sós vízbe nokedliszaggatóval beleszaggatjuk.
  3. Amint feljönnek a víz felszínére, még kb. 1 percet főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük.

2. Tejfölös csirkepörkölt

Köret: petrezselymes rizs

🐔 Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé (vagy comb filé) felkockázva
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • Só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpozott teáskanál liszt
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. A csirkemellet kb. 2–3 cm-es kockákra vágjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük.
  3. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a csirkét, és fehéredésig kevergetjük.
  5. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  6. Kevés vizet öntünk alá, lefedve 20–25 percig pároljuk.
  7. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd a forró pörkölt szaftjából keveset hozzákanalazva hőkiegyenlítést végzünk.
  8. Az egészet visszaöntjük a pörkölthöz, és 5 percig még rotyogtatjuk.

🍚 Köret: petrezselymes rizs

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál aprított friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A rizst átöblítjük, majd az olajon 1–2 percig kevergetve pirítjuk.
  2. Felöntjük dupla mennyiségű vízzel (kb. 5 dl), sózzuk.
  3. Lefedve, kis lángon 15 perc alatt megfőzzük.
  4. Ha kész, beleszórjuk a petrezselymet, összeforgatjuk.

3. Csípős csirkepörkölt

Köret: pirított tarhonya

🐔 Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny vagy alsócomb
  • 2 fej hagyma
  • 1 erős paprika vagy chili
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • Só, bors
  • Zsír vagy olaj

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, és zsíron megdinszteljük.
  2. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával.
  3. Beletesszük a csirkét, és jól lepirítjuk minden oldalát.
  4. Hozzáadjuk a paradicsomot, felaprított csípős paprikát.
  5. Felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk.
  6. Lefedve főzzük kb. 45 percig, amíg a hús teljesen megpuhul.
  7. Végül levesszük a fedőt, és a szaftot sűrítjük egy kicsit.

🍲 Köret: pirított tarhonya

Hozzávalók:

  • 20 dkg tarhonya
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 dl víz

Elkészítés:

  1. A tarhonyát az olajon világosbarnára pirítjuk.
  2. Felöntjük forró vízzel, sózzuk, lefedjük.
  3. Kb. 15 perc alatt készre pároljuk.

4. Paprikás csirkepörkölt tejföllel

Köret: juhtúrós sztrapacska

🐔 Hozzávalók:

  • 1 kg csirke felsőcomb
  • 2 fej hagyma
  • 1 paprika, 1 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors
  • Olaj vagy zsír

Elkészítés:

  1. A hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot.
  2. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a combokat.
  3. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük 45 percig.
  4. A végén hozzáadjuk a tejfölt, és még 5 percig forraljuk.

Köret: juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:

  • 50 dkg nyers burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 20 dkg juhtúró
  • 10 dkg szalonna

Elkészítés:

  1. A krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót.
  2. Szaggatva forró vízbe tesszük, főzzük, leszűrjük.
  3. Összekeverjük juhtúróval, és pirított szalonnával megszórjuk.

5. Gombás csirkepörkölt

Köret: vajas galuska

🐔 Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • Só, bors
  • Tejföl (opcionális)

Elkészítés:

  1. Hagymát zsíron vagy olajon megdinszteljük.
  2. Beletesszük a feldarabolt csirkét, lepirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, fokhagymát.
  4. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és 45 percig főzzük.
  5. A végén tejföllel dúsíthatjuk.

Köret: vajas galuska

Ugyanúgy készül, mint a nokedli, de tálalás előtt egy kevés vajon átforgatjuk, így ízesebb és szaftosabb lesz.

Webáruházunk:
Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
Kamion Shop – kamionshopkft.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük