1. Klasszikus magyar csirkepörkölt
Köret: házi nokedli
🐔 Hozzávalók a pörkölthöz (4 személyre):
- 1 kg csirkecomb (alsó és felső vegyesen, bőrösen)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír vagy napraforgóolaj
- 1 púpos evőkanál édes pirospaprika
- 1 paradicsom
- 1 tv paprika
- Só, őrölt fekete bors
Elkészítés lépésről lépésre:
- A csirkecombokat megmossuk, ha kell, megtisztítjuk, és ízület mentén kettévágjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk (ne piruljon meg!).
- Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával – ez megőrzi a paprika színét és ízét.
- Azonnal hozzáadjuk a csirkedarabokat, jól átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja a paprika.
- Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felkarikázott paprikát, zúzott fokhagymát, sót és borsot.
- Kevergetve közepes lángon pár percig pirítjuk, majd kb. 1 dl vízzel felöntjük.
- Lefedve, kis lángon 45–50 percig főzzük. Ha kell, pótoljuk a vizet – sűrű szaftot kell kapnunk.
- A végén fedő nélkül még pár percig rotyogtatjuk, míg a szaft besűrűsödik.
Köret: házi nokedli
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- kb. 1–1,2 dl víz
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a sót, majd lassan adagolva a vizet, sűrű, nyúlós tésztát keverünk.
- Forrásban lévő sós vízbe nokedliszaggatóval beleszaggatjuk.
- Amint feljönnek a víz felszínére, még kb. 1 percet főzzük, majd leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük.
2. Tejfölös csirkepörkölt
Köret: petrezselymes rizs
🐔 Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé (vagy comb filé) felkockázva
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 púpozott teáskanál liszt
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A csirkemellet kb. 2–3 cm-es kockákra vágjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük.
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük.
- Hozzáadjuk a csirkét, és fehéredésig kevergetjük.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- Kevés vizet öntünk alá, lefedve 20–25 percig pároljuk.
- A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd a forró pörkölt szaftjából keveset hozzákanalazva hőkiegyenlítést végzünk.
- Az egészet visszaöntjük a pörkölthöz, és 5 percig még rotyogtatjuk.
🍚 Köret: petrezselymes rizs
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 1 evőkanál olaj
- Só
- 1 evőkanál aprított friss petrezselyem
Elkészítés:
- A rizst átöblítjük, majd az olajon 1–2 percig kevergetve pirítjuk.
- Felöntjük dupla mennyiségű vízzel (kb. 5 dl), sózzuk.
- Lefedve, kis lángon 15 perc alatt megfőzzük.
- Ha kész, beleszórjuk a petrezselymet, összeforgatjuk.
3. Csípős csirkepörkölt
Köret: pirított tarhonya
🐔 Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny vagy alsócomb
- 2 fej hagyma
- 1 erős paprika vagy chili
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors
- Zsír vagy olaj
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, és zsíron megdinszteljük.
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával.
- Beletesszük a csirkét, és jól lepirítjuk minden oldalát.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, felaprított csípős paprikát.
- Felöntjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk.
- Lefedve főzzük kb. 45 percig, amíg a hús teljesen megpuhul.
- Végül levesszük a fedőt, és a szaftot sűrítjük egy kicsit.
🍲 Köret: pirított tarhonya
Hozzávalók:
- 20 dkg tarhonya
- 1 evőkanál olaj
- 4 dl víz
- Só
Elkészítés:
- A tarhonyát az olajon világosbarnára pirítjuk.
- Felöntjük forró vízzel, sózzuk, lefedjük.
- Kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
4. Paprikás csirkepörkölt tejföllel
Köret: juhtúrós sztrapacska
🐔 Hozzávalók:
- 1 kg csirke felsőcomb
- 2 fej hagyma
- 1 paprika, 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- Só, bors
- Olaj vagy zsír
Elkészítés:
- A hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot.
- Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a combokat.
- Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és főzzük 45 percig.
- A végén hozzáadjuk a tejfölt, és még 5 percig forraljuk.
Köret: juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók:
- 50 dkg nyers burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- Só
- 20 dkg juhtúró
- 10 dkg szalonna
Elkészítés:
- A krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót.
- Szaggatva forró vízbe tesszük, főzzük, leszűrjük.
- Összekeverjük juhtúróval, és pirított szalonnával megszórjuk.
5. Gombás csirkepörkölt
Köret: vajas galuska
🐔 Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb
- 30 dkg csiperke gomba
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors
- Tejföl (opcionális)
Elkészítés:
- Hagymát zsíron vagy olajon megdinszteljük.
- Beletesszük a feldarabolt csirkét, lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a szeletelt gombát, fokhagymát.
- Felöntjük vízzel, fűszerezzük, és 45 percig főzzük.
- A végén tejföllel dúsíthatjuk.
Köret: vajas galuska
Ugyanúgy készül, mint a nokedli, de tálalás előtt egy kevés vajon átforgatjuk, így ízesebb és szaftosabb lesz.
Webáruházunk:
Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
Kamion Shop – kamionshopkft.hu