A csikós tokány egy klasszikus magyar étel, amely a pörkölthöz hasonló, de inkább csíkokra vágott húsból készül, és gyakran tejföllel van sűrítve. Íme öt különböző változat, amelyek garantáltan ízletesek!
1. Klasszikus csikós tokány
Ez a hagyományos változat a legnépszerűbb.
Hozzávalók:
- 500 g sertéscomb vagy lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 ek sertészsír vagy olaj
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- 1 dl tejföl
- 1 tk liszt
Elkészítés:
- A húst csíkokra vágjuk, a hagymát apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra.
- Zsíron vagy olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- Belekeverjük a húst, fehéredésig pirítjuk.
- Megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, majoránnával.
- Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, majd kevés vízzel felöntjük.
- Lefedve, kis lángon pároljuk kb. 40-50 percig.
- A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a tokányhoz adjuk.
- Még pár percig főzzük, majd nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.
2. Marhahúsos csikós tokány
Egy tartalmasabb változat marhahúsból.
Hozzávalók:
- 500 g marhacomb vagy lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 dl vörösbor
- Só, bors ízlés szerint
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
- A húst csíkokra vágjuk.
- A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a húst.
- Fehéredésig pirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel.
- Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és kevés vörösbort öntünk rá.
- Lassú tűzön főzzük kb. 1,5 órát, amíg a hús megpuhul.
- A tejfölt belekeverjük, majd 5 perc után tálaljuk.
3. Csirkehúsos csikós tokány
Gyorsabb, könnyebb változat csirkemellből vagy combból.
Hozzávalók:
- 500 g csirkemell vagy csirkecomb filé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk bazsalikom
- 1 dl tejföl
- 1 tk mustár
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A csirkét csíkokra vágjuk.
- A hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkét.
- Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, bazsalikommal.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, kevés vizet, és kb. 20 percig pároljuk.
- A tejfölt a mustárral elkeverjük, hozzáadjuk az ételhez.
- Néhány perc főzés után kész. Rizzsel vagy nokedlivel tálaljuk.
4. Gombás csikós tokány (vegetáriánus verzió)
Húsmentes, de nagyon laktató változat.
Hozzávalók:
- 500 g csiperke vagy erdei gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoránna
- 1 dl tejföl
- 1 tk mustár
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A gombát szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.
- A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát.
- Sózzuk, borsozzuk, majoránnával és pirospaprikával ízesítjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd kb. 15 percig pároljuk.
- A tejfölt és a mustárt belekeverjük, pár percig főzzük.
- Galuskával vagy rizzsel tálaljuk.
5. Füstölt szalonnás csikós tokány
Extra ízletes változat füstölt szalonnával.
Hozzávalók:
- 500 g sertéscomb vagy lapocka
- 100 g füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 dl tejföl
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük a zsírját.
- Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát.
- Beletesszük a csíkokra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk.
- Pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal fűszerezzük.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, és kevés vízzel felöntve pároljuk.
- Amikor a hús megpuhult, a tejfölt hozzáadjuk, és még pár percig főzzük.
- Friss kenyérrel vagy galuskával kínáljuk.
Ezek az ízletes csikós tokány receptek biztosan megállják a helyüket bármilyen asztalon! Van kedvenced közülük? 😊
Webáruházunk:
Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
Kamion Shop – kamionshopkft.hu