Borsos tokány recept

Íme az 5 legfinomabb borsos tokány receptje – mindegyik különböző stílusban, de egy közös bennük: a karakteres borsos ízvilág, amit a magyar konyha kedvelői imádni fognak.


1. Klasszikus sertés borsos tokány

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéslapocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt fekete bors (vagy több, ha igazán borsosan szereted)
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • Só ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1,5 dl víz vagy alaplé

Elkészítés:

  1. A húst vékony csíkokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, zsíron üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk.
  3. Jöhet rá a zúzott fokhagyma, só, bors, pirospaprika és a majoránna.
  4. Kevés vizet/alaplevet öntünk alá, majd fedő alatt, alacsony lángon puhára főzzük (kb. 1-1,5 óra).
  5. Tarhonyával vagy galuskával tálaljuk.

2. Marhahúsos borsos tokány

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár vagy lapocka
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • Só, kömény, babérlevél
  • 2 dl vörösbor
  • 2 dl marhahús alaplé (vagy víz)

Elkészítés:

  1. A hagymát zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott húst.
  2. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet is dobhatunk bele.
  3. Ha kifehéredett, felöntjük a borral és alaplével.
  4. Lefedve, lassú tűzön pároljuk 2-2,5 órán át, amíg omlós nem lesz.
  5. Krumplipürével vagy főtt rizzsel mennyei.

3. Csirkemellből készült gyors borsos tokány

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olaj
  • Só, petrezselyem

Elkészítés:

  1. A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet.
  2. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát is adunk hozzá.
  3. Ha átsült, kevés vízzel felöntjük, majd tejföllel és keményítővel behabarjuk.
  4. Pár percig főzzük, végül megszórjuk petrezselyemmel.
  5. Főtt tésztával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

4. Gombás borsos tokány (vegetáriánus változat)

Hozzávalók:

  • 80 dkg csiperke gomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt fekete bors
  • 2 teáskanál majoránna
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só, petrezselyem

Elkészítés:

  1. A gombát felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk.
  2. Olajon a hagymát és fokhagymát megpirítjuk, majd a gombát is hozzáadjuk.
  3. Fűszerezzük: bors, majoránna, só, szójaszósz.
  4. Lefedve 20-25 percig főzzük, míg a gomba megpuhul.
  5. Tálalhatjuk rizzsel, galuskával, vagy kenyérrel is.

5. Füstölt szalonnás borsos tokány

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéshús (karaj vagy comb)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál erőspaprika (opcionális)
  • 2 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 dl tejszín
  • Só, rozmaring
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír

Elkészítés:

  1. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük zsírjára, majd hozzáadjuk a hagymát.
  2. Jöhet a csíkokra vágott hús, amit fehéredésig pirítunk.
  3. Fűszerezzük borssal, sóval, rozmaringgal, és ha szeretjük, egy kis csípőssel.
  4. Fedő alatt puhára főzzük (kb. 1 óra), majd hozzáadjuk a tejszínt.
  5. Tarhonyával vagy puha házi kenyérrel verhetetlen.

6. Zöldborsós sertés tokány

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 evőkanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • Só ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 dl főzőtejszín vagy tejföl (opcionális)

Elkészítés:

  1. A hagymát finomra vágjuk, zsíron/olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk.
  3. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük pirospaprikával és majoránnával.
  4. Kevés vízzel/alaplével felöntjük, és fedő alatt kb. 45–60 perc alatt puhára pároljuk.
  5. Mikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a zöldborsót, és további 10–15 percig főzzük.
  6. Ha szaftosabban szeretnénk, egy kevés tejszínt vagy tejfölt keverhetünk hozzá, keményítővel sűríthetjük.
  7. Tarhonya, főtt burgonya vagy vajas galuska mellé tökéletes.
  8. Webáruházunk:
    Ha hasznosnak találtad a cikket, és kamionalkatrészekre vagy kiegészítőkre van szükséged, nézz szét kínálatunkban:
    Kamion Shop – kamionshopkft.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük