Hozzávalók:
- 500 g marhahús (lehetőleg lábszár vagy más pörkölt hús)
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy hagyma (finomra vágva)
- 2-3 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 2 sárgarépa (karikára vágva)
- 1 petrezselyemgyökér (karikára vágva)
- 1 zeller (karikára vágva)
- 2-3 közepes burgonya (kockára vágva)
- 1-2 liter húsleves (vagy víz)
- 1 evőkanál tárkony (szárított vagy friss, finomra vágva)
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- Só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál liszt (opcionális, a sűrítéshez)
- 1 tojás (opcionális, a sűrítéshez)
Elkészítés:
- Hús előkészítése: Az olajat egy nagy lábasban melegítsd fel. Add hozzá a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, és pirítsd üvegesre.
- Hús pirítása: Tedd hozzá a kockára vágott marhahúst, és pirítsd meg minden oldalát, amíg jól meg nem barnul.
- Zöldségek hozzáadása: Add hozzá a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, és keverd össze a hússal. Pár percig pirítsd őket együtt.
- Leves alap: Öntsd fel a húslevessel (vagy vízzel), és forrald fel. Csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd alacsony lángon kb. 1-1,5 órán keresztül, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.
- Sűrítés (opcionális): Ha szeretnéd sűríteni a levest, egy külön tálban keverd össze a lisztet és a tojást, majd öntsd a leveshez. Jól keverd el, és főzd további 10-15 percig.
- Fűszerezés: Ízesítsd a levest sóval, borssal, tárkonyral, ecettel és cukorral. Az ecet és a cukor segít kiemelni az ízeket.
- Tálalás: Tálald melegen, lehetőleg friss kenyérrel.
Jó étvágyat!